Vilafranca del Penedes

Vilafranca del Penedès és un municipi de la província de Barcelona a la comunitat autònoma de Catalunya, Espanya. Capital de la comarca de l'Alt Penedès, a gener de 2022 tenia una població de 40 056 habitants. És conegut pels seus vins espumosos, el cava català, i els vins de la denominació d'origen Penedès. Integrat a la comarca de l’Alt Penedès, de la qual exerceix de capital, se situa a 54 quilòmetres de Barcelona.

El relleu del municipi és predominantment pla, amb alguns pujols que s'eleven un centenar de metres sobre la resta de la plana, destacant la muntanya de Sant Pau (302 m) i el que serveix d'assentament a la mateixa capital. El poble s'alça a 224 metres sobre el nivell de la mar.

Història

El municipi té els seus orígens en el segle XII. Es poden trobar nombrosos edificis d'origen medieval com la Basílica de Santa María, el Convent de San Francisco, el Palau Real, el Palau Baltà i el Palau Macià.

També hi ha edificis modernistes de finals del segle XIX i principis del XX al llarg de les rambles de Vilafranca del Penedès. Un altre exemple d'arquitectura modernista és la façana de l'Ajuntament a la Plaça de la Vila.

En el centre de la ciutat es poden trobar algunes esglésies gòtiques, edificis modernistes, un ampli centre comercial a l'aire lliure, una gran oferta i cultura gastronòmica, així com la visita al Museu de Vilafranca (on també es troba el Museu del vi), i on s'explica al visitant el procés d'elaboració del vi, així com la seva història i la seva relació amb el municipi.

Subscríbete a la newsletter

Mantente informado de las novedades de SEMERGEN